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Child Welfare Policy Manual

Questions & Answers

8.2  TITLE IV-E, Adoption Assistance Program

1. Question: May a title IV-E agency suspend or reduce a title IV-E adoption assistance
subsidy solely because the adoptive parents fail to renew or recertify the adoption
assistance agreement?

Answer: No. It is incumbent upon adoptive parents to keep the title IV-E agency informed of
material changes that might impact the parent’s support, but a title IV-E agency cannot
reduce or suspend adoption assistance solely because the adoptive parents fail to reply to
the its request for information, renewal or recertification of the agreement. Once an eligible
child is receiving title IV-E adoption assistance pursuant to an agreement, adoption
assistance continues until either the adoptive parents concur to a change or one of the
statutory conditions are met for termination of the assistance (section 473(a)(4) of the Social
Security Act and Child Welfare Policy Manual Section 8.2B.9 Q/A #2). Therefore,
suspensions or reductions in a title IV-E adoption assistance payment are not permitted
without the concurrence of the adoptive parents under section 473(a)(3) of the Act unless the
agency suspends the payment in accordance with Child Welfare Policy Manual Section 8.2A
and 8.2D.

Source/Date: 12/31/07
Legal and Related References: Social Security Act - section 473(a)(3) and (4); Child
Welfare Policy Manual section 8.2B.9 Q/A #2

2. Question: Does ACF use or rely upon statistical sampling and/or an extrapolated
methodology for the purpose of calculating adoption assistance disallowances?

Answer: No. The regulations at 45 C.F.R. § 1356.71(c) and Program Instruction PI-02-06
(Jul. 12, 2002) only apply to the title IV-E foster care program. Program Announcement 84-
02, which was issued on March 7, 1984, addressed this issue, but was withdrawn on
September 24, 2001, and therefore has not applied to the title IV-E adoption assistance
program since that date. ACF does not use statistical sampling or an extrapolated
methodology as a basis for calculating the amount of a disallowance in the title IV-E adoption
assistance program. As such, any adoption assistance disallowances taken by ACF are
limited to the amount of actual identified unallowable cost claims without application of any
findings to other claims that have not been reviewed.

Source/Date: 2/21/2019
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Legal and Related References: 45 C.F.R. section 1356.71(c)

3. Question: Adoption Savings funds must not supplant any federal or non-federal
funds used to provide a service under titles IV-B or IV-E per section 473(a)(8)(D)(ii) of
the Social Security Act (Act). If these funds are used as the non-federal share of an
optional title IV-E program, is it considered supplantation?

Answer:

We previously instructed that a title IV-E agency may not claim Adoption Savings
expenditures for either federal reimbursement or as the non-federal share to secure federal
financial participation as that would be considered supplantation. However, we are issuing
this policy to allow a title IV-E agency to use Adoption Savings expenditures beginning in
federal fiscal year (FFY) 2020 for the non-federal share of an optional title IV-E program (i.e.,
Guardianship Assistance, Prevention Services or Kinship Navigator) within the parameters
described below. This does not constitute supplantation since these optional programs are
not required as a condition of title IV-E plan approval. However, Adoption Savings
expenditures may not take the place of the non-federal share currently being used for the
optional title IV-E program. To document that a title IV-E agency is not supplanting the non-
federal share for the optional title IV-E program with Adoption Savings expenditures, it must
establish a base year amount of non-federal expenditures to maintain. The base year is
always the FFY prior to the FFY in which the title IV-E agency begins to use Adoption
Savings expenditures as a source of its non-federal share for the optional title IV-E program.
The title IV-E agency must then maintain at least that base year amount as the non-federal
share for that program as illustrated in the examples below.

A title IV-E agency that begins to use Adoption Savings expenditures as the non-federal
share of an optional title IV-E program beginning in FFY 2020 will always use FFY 2019 as
its base year. This means that the non-federal share of the optional program in 2020 and
future FFYs must be equal to or greater than the FFY 2019 expenditures before any
Adoption Savings may be expended for this purpose. Alternatively, if a title IV-E agency
begins to use Adoption Savings expenditures as the non-federal share of an optional title IV-
E program beginning in a later FFY it will use the immediately prior FFY as its base year.

Examples: Use of Adoption Savings expenditures beginning in FFY 2020 for the Non-
Federal Share of an Optional Title IV-E Program:

Optional title IV-E program first implemented in FFY 2020. The base year amount of the title
IV-E agency�s non-federal share is zero since the IV-E agency did not participate in the
program in FFY 2019 (the prior FFY). As such, the title IV-E agency may use Adoption
Savings expenditures as part or as the entire non-federal share for the optional program in
FFY 2020 and future FFYs.
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Pre-existing optional title IV-E program implemented before FFY 2020. The base year
amount (i.e., FFY 2019 non-federal share) is the amount that the title IV-E agency must
maintain in FY 2020 and in future FFYs. As such, the title IV-E agency may use Adoption
Savings funds as part of the required non-federal share in FFY 2020 or future FFYs only to
the extent that the total FFY non-federal share for the optional program exceeds the
identified FFY 2019 base year amount.

Source/Date: 2/17/2020
Legal and Related References: Legal and Related: Social Security Act - section
473(a)(8)(D)


